Skip to main content

Es presenta el Catàleg del Paisatge del Penedès al Consell Comarcal del Baix Penedès

Es presenta el Catàleg del Paisatge del Penedès al Consell Comarcal del Baix Penedès

Els catàlegs són els instruments que recullen els valors i l’estat de conservació dels diversos paisatges d’una vegueria i en proposen mesures de preservació.

Dilluns 19 de desembre de 2022. La setmana passada el grup de treball del Pla Territorial del Penedès va presentar el Catàleg del Paisatge de la Vegueria a la seu del Consell Comarcal del Baix Penedès. El catàleg del paisatge és l’instrument que recull els valors i l’estat de conservació dels diversos paisatges d’una vegueria i proposa mesures de preservació.  En el cas del Penedès, es va començar a elaborar fa 8 anys com a part integrant del Pla territorial del Penedès. Va ser el primer Pla Territorial que es va acompanyar de la creació d’un grup de treball, amb 12 representants del territori, en concret dels quatre consells comarcals (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia), i 10 de la Generalitat. 

 

El Catàleg del Paisatge aprovat s'inclourà al Pla territorial parcial del Penedès, que es preveu que s’aprovi durant el primer trimestre de 2023 i s’enviarà als Ajuntaments de cada municipi de la Vegueria perquè s’adapti el planejament urbà tenint en compte aquest catàleg i preservar així els criteris de paisatge genèrics en clau del Penedès. 

 

El Catàleg del Paisatge recull 16 unitats de paisatge diferents a la Vegueria i el Baix Penedès en té 6: El Montmell, el Massís de Bonastre, la Plana del Penedès, el Litoral del Penedès i el Garraf. Per primera vegada es cataloguen els paisatges no només naturals, si no també socials i patrimonials.

 

A la reunió a la seu del Consell Comarcal del Baix Penedès hi van assistir representants de diferents ajuntaments de la comarca i Jaume Casañas, vicepresident i alcalde de Cunit per part del Consell Comarcal i la Sra. Rosa Vilella, subdirector general d’Estratègies Territorials i Paisatge, el Sr. Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge, el Sr. Jordi Grau, coordinador del Catàleg del Paisatge, el Sr. David Alquézar, delegat del Govern al Penedès. Des  del CCBP es va destacar “la importància de comptar amb un Pla Territorial únic de la Vegueria del Penedès que ens permeti desenvolupar i créixer tenint en compte i respectant els criteris singulars de cada zona. Un pas molt important per detectar i preservar els paisatges de de casa nostra.”

 

12/19/2022