Skip to main content
Imatge de l'empresa a l'Arboç

Manifest de les Alcaldies del Baix Penedès sobre l'ERO a Saint Gobain

COMUNICAT CONJUNT DELS ALCALDES I ALCALDESSES DE LA COMARCA EN DEFENSA DELS LLOCS DE TREBALL DE SAINT GOBAIN I EN SOLIDARITAT AMB ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES

L'any 2020, els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès van compartir una estratègia comuna per tal d'impulsar socioeconòmicament la nostra comarca. Aquesta estratègia començà amb la creació de la Taula del Baix Penedès des de la qual es va fer públic el greuge continuat que pateix el conjunt del Baix Penedès i on es remarcava que aquesta comarca no pot continuar sent menystinguda i es reclamava impulsar, conjuntament amb altres administracions, un pla de reindustrialització centrat en la reconversió del teixit industrial.


Actualment, l'empresa Saint-Gobain a l'Arboç, amb cinquanta anys d'implantació a la nostra comarca, continua sent un referent i un dels motors industrials del Baix Penedès, amb un impacte econòmic molt important, per sous de treballadores i treballadors i empreses auxiliars, que fa que tot plegat ajudi la indústria, el comerç, la restauració i altres sectors de la comarca, i afavoreixi la convivència i la cohesió ciutadana.


L'Empresa Saint-Gobain ja va tancar el forn de vidre de la divisió Glass a l'Arboç durant l'any 2020, cosa que va afectar directament i indirectament més de 200 famílies del Baix Penedès, un problema sumat a la gran problemàtica laboral i social que continua arrossegant de fa anys la nostra comarca en vers l'atur, la manca de treball i la precarietat social. Aquest tancament ens va posar encara més a la corda fluixa, perquè continuem destacant com la comarca amb més atur de Catalunya. 


Ara continuem amb un nou problema afegit. L’altra divisió d’aquest grup empresarial, Saint-Gobain Sekurit, ha anunciat que  acomiadarà 51 treballadors de la planta ubicada a l’Arboç (Baix Penedès) i 42 més de la fàbrica d’Avilés (Astúries). La companyia va comunicar als treballadors que ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) i un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), i ho ha justificat per la caiguda en la demanda de fabricació de vehicles. De tota manera, creiem que no tindria sentit una prematura reducció de plantilles quan esperem que el mercat automobilístic, més aviat que tard, repuntarà en producció i en vendes.

 

Per tot l’anterior, els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès, prenem els següents

 

ACORDS

 

PRIMER. Solidaritzar-nos i donar ple suport als treballadors i treballadores de Saint Gobain, perquè trobin conjuntament amb l’empresa una solució en benefici de tothom, evitant en tot cas l’acomiadament d’aquestes persones.


SEGON. Tot el conjunt dels alcaldes i alcaldesses i a través del Consell Comarcal, demanem crear una comissió de treball per a ser interlocutors entre l'empresa, treballadors i treballadores i altres organismes superiors.


TERCER. Demanem a l'empresa que reconsideri i revoqui aquest ERO que pretén acomiadar als treballadors i treballadores.

 

QUART. Comunicar aquests acords als treballadors i treballadores, mitjançant el seu comitè d’empresa, a l’empresa, i als ajuntaments afectats.

 

06/27/2022