Skip to main content
cartell jornades

5 comarques s’uneixen per impulsar la transició energètica al Camp

5 comarques s’uneixen per impulsar la transició energètica al Camp

Del 9 al 18 d’abril tindran lloc les primeres Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat a l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.

La xarxa d’Oficines Comarcal de Transició Energètica (OCTE) de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix  Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat organitzen del 9 al 18 d’abril de 2024 les primeres Jornades  de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp, amb l’objectiu d’impulsar la transició energètica a les  nostres comarques i fer divulgació sobre aquells aspectes més importants quan parlem d’energies  renovables i noves formes de consum energètic. 

Les OCTE d’aquestes 5 comarques estan treballant en xarxa des de la seva creació a l’octubre de 2022, amb l’objectiu de fer avançar la transició energètica i les energies renovables al nostre territori,  generant coneixement i apropant-lo a la ciutadania. És en aquest sentit que s’ha organitzat aquesta  primera edició de les Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp. 

Les Jornades s’estructuren en diferents xerrades i taules rodones en les que prendran part diversos  experts per tractar temàtiques diferents en cada comarca, segons el calendari següent:  

FES SOSTENIBILITAT! AUTOCONSUM I MOBILITAT. 

Dia: Dimarts, 9 d’abril de 2024 

Hora: 18.00 h 

Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Camp  

Carrer Mossèn Martí, 3 de Valls 

La taula rodona estarà moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica de l’Alt Camp, Adrià Bové, i hi participaran: 

o el tècnic de l’ajuntament de Reus, Marc Prades, que parlarà sobre el Pla de Mobilitat  Urbana Sostenible de Reus. 

o el tècnic de l’ATM del Camp, Daniel Miravet, que parlarà del transport col·lectiu al  Camp de Tarragona. 

o les persones tècniques d’Azimut 360, Laura Vallejos i Albert Calomard, que parlaran de  l’autoconsum elèctric a la nostra llar. 

ENTENDRE PER ACTUAR, LA FACTURA ELÈCTRICA. 

Dia: Dimecres, 10 d’abril de 2024 

Hora: 17.30 h 

Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Camp  

Passeig Sunyer, 4 de Reus 

En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Camp Pau  València, participaran: 

o l’Aleix Manonellas de la Cooperativa Enrenou, que explicarà el funcionament del  mercat elèctric i composició de la factura. 

o l’Oriol Saltó, director d’anàlisi de dades a Aleasoft, que parlarà de la previsió de  l’evolució dels mercats energètics i valoració de l’impactede les EERR. 

o en Carlos Codina, del Grinch Energético, que explicarà les millors ofertes de  subministrament elèctric en TD 2.0 i TD 3.0. 

o la Natàlia Vergés-Tapiró, responsable de l’Oficina de Consum del Consell Comarcal del  Baix Camp, que ens parlarà de què fer en cas reclamacions i disputes amb la  comercialitzadora. 

ENERGIES AMB FUTUR. 

Dia: Dijous, 11 d’abril de 2024 

Hora: 18.00 h 

Lloc: Centre Cívic l’Estació del Vendrell 

Avinguda d’en Jaume Carner, 1 del Vendrell 

En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Penedès  Benjamín Vellarino, participaran: 

o la Joana Pi-Suñer, d’Envolta Energia, que explicarà el potencial del Biogàs. o la Belén Fernandez, tècnica a l’IRTA, que parlarà de l’origen i producció del Biogàs. o en Jordi Cartanyà, tècnic de la Universitat Rovira i Virgili, que ens parlarà de la realitat  de l’hidrogen. 

o en Jordi Guilera, tècnic a l’IREC, que explicarà els gasos renovables i l’electricitat.

COMUNITATS ENERGÈTIQUES. 

Dia: Dimarts, 16 d’abril de 2024 

Hora: 18.00 h 

Lloc: Sala d’actes David Rovira Minguella de Concactiva 

Carrer Daroca, 1 de Montblanc 

En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica de la Conca de Barberà,  Xavier Saura, participaran: 

o en Joan Pons, de la Cooperativa INSTA, que explicarà la forma jurídica de les Comunitat  Energètiques Locals. 

o l’Ermen Llobet, d’Osona Energia Cooperativa, parlarà de l’experiència de les  cooperatives locals d’Osona. 

o l’empresa Som Energia explicarà les possibilitats de gestió d’una Comunitat Energètica. o Queralt Sostenible explicarà l’experiència de la creació d’una Comunitat Energètica. 

PLA COMARCAL D’IMPLANTACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES AL PRIORAT 

Dia: Dijous, 18 d’abril de 2024 

Hora: 18.00 h 

Lloc: Sala de Plens Arturo González del Consell Comarcal del Priorat 

Plaça de la Quartera, 1 de Falset 

En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Priorat Joan Marc  Andreu, participaran: 

o el geògraf i professor associat al departament de Geografia de la URV, Sergi Saladié,  que exposarà el Pla Comarcal d’Implantació d’Energies Renovables al Priorat. 

Les persones interessades en participar en alguna o en totes les activitats previstes es poden inscriure  gratuïtament mitjançant aquest enllaç bit.ly/48TGGep. 

Les Oficines Comarcals de Transició Energètica 

Les Oficines Comarcals del Transició Energètica es van crear en octubre de 2022 per desenvolupar l’estratègia SolarCat de la Generalitat, promogudes i gestionades per l’Institut Català de l’Energia  (ICAEN). La finalitat és la d’impulsar la implantació de projectes d’energies renovables en el territori,  especialment aquells que són distribuïts i participats per la ciutadania, i col·laborar en l’elaboració del  Pla Territorial d’Energies Renovables (PLATER), a nivell de cada comarca, un pla que està en elaboració. 

Durant aquest temps les OCTE de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el  Priorat: 

- han informat els 111 municipis de les 5 comarques sobre el PLATER, fent d’enllaç entre l’equip  de redacció del pla, els municipis i la ciutadania

- han fet 170 accions d’assessorament a la ciutadania i 26 accions d’assessorament a empreses sobre rehabilitació energètica, energies renovables, mobilitat elèctrica, eficiència energètica, i  assessorament sobre subvencions. 

- Han fet 187 accions d’assessorament energètic a municipis de les 5 comarques sobre la  despesa energètica municipal, sobre els ajuts existents, i sobre projectes energètics als  municipis. 

- S’han fet 20 acompanyaments a iniciatives de comunitats energètiques  

- S’han fet 67 accions comunicatives i divulgatives en l’àmbit de l’energia

04/04/2024