Skip to main content

El Consell CCBP es reuneix amb l'ACA i pagesos de la comarca per estudiar l'aprofitament per al rec de l'aigua regenerada

El Consell Comarcal del Baix Penedès es reuneix amb l'ACA i pagesos de la comarca per estudiar l'aprofitament per al rec de l'aigua regenerada

S’invertiran 5 milions d’euros en la renovació de diferents col·lectors de la comarca.

6 de novembre del 2023. Aquest passat divendres va tenir lloc una reunió entre el Consell Comarcal del Baix Penedès, l’Agència Catalana de l’Aigua i representants de col·lectius de pagesos de la comarca per buscar solucions davant el greu episodi de sequera que estem vivint i que a la nostra comarca és especialment greu. Des del Consell Comarcal, davant de les demandes dels pagesos, es va sol·licitar a l’ACA el reaprofitament de l’aigua regenerada que actualment s’aboca a la llera del Torrent del Lluc i se’n va cap al mar. El director de l’ACA, present a la reunió es va comprometre a estudiar amb urgència aquesta demanda per trobar una manera que permeti aquest reaprofitament complint amb la normativa legal i sanitària. Ramon Ferré, president del Consell Comarcal va acabar molt satisfet de la reunió: “El director de l’ACA es va fer càrrec de la greu situació de l’agricultura al Baix Penedès i es va comprometre a ajudar-nos a poder reaprofitar l’aigua regenerada tan aviat com es pugui. Aquesta setmana ens reunirem de nou amb els Serveis Territorials de Territori al Penedès per continuar avançant com més ràpidament millor.”

Samuel Reyes també va anunciar una inversió de 5 milions d’euros per a la renovació de diferents col·lectors de la zona de Coma-ruga que actualment tenen intrusions d’aigua salada que posteriorment arriba a la depuradora salinitzant en excés l’aigua tractada.

La visita del director de l’ACA es va iniciar precisament a l’EDAR de la riera de La Bisbal on va visitar les noves instal·lacions de panells solars que generen energia elèctrica per al funcionament de la planta depuradora. Seguidament, va visitar la zona de Coma-ruga i les Madrigueres i posteriorment es va reunir amb el Consell d’Alcaldes del Baix Penedès on va explicar l’estat actual de la sequera i les diferents subvencions de l’ACA per als ajuntaments.

Recordem que la setmana passada es va adjudicar el nou contracte d'explotació de diferents depuradores, per un termini de 4 anys i un import de 21 milions d'euros (sense IVA). En aquest contracte s'hi inclouen millores als sistemes de sanejament per valor de més de 3 milions d'euros, centrades especialment en els sistemes d'interior (plantes petites com ara l'Arboç, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Bellvei, etc.). A més, també s’inclou  la centralització de fangs de totes les depuradores de la comarca a l'EDAR de la riera de La Bisbal per poder-ne aprofitar el biogàs i generar més energia.

 

11/06/2023