SIAD Baix Penedès s'adhereix a la Jornada commemorativa 25N Dia Internacional contra la Violència Masclista


Aquesta és la campanya de sensibilització que endega l'Institut Català de les Dones en el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.
 
L’acció de rebobinar està estretament lligada a la voluntat de tornar a escoltar o de tornar a mirar i a la necessitat de cercar nous elements per entendre i interpretar allò que hem escoltat, allò que hem vist.
 
Fa molts anys, quan escoltàvem una cançó per primer cop la rebobinàvem fins que la lletra ens era prou familiar com per poder entendre el fil de la història que la cançó ens lliurava. Avui no rebobinem cintes, les noves tecnologies han portat noves maneres de fer i noves maneres per poder tornar enrere, però el gest és el mateix, tornar a fixar l’atenció en allò que volem comprendre.
 
L’acció de rebobinar, la voluntat de cercar més elements que ens permetin comprendre i interpretar el com i el perquè és imprescindible si com a societat volem eradicar la violència masclista.
 
Com a dones i homes compromesos en la transformació de la nostra societat, és necessari rebobinar quan davant nostre s’esdevé quelcom que ens grinyola però que no sabem  llegir correctament. Quan intuïm però no n’estem del tot segurs. És important rebobinar en el moment en què sospitem però no ens atrevim a sortir de la nostra zona de confort per no fer-nos incòmodes i quan sabem què hi ha perquè no hi ha lloc per al dubte però, malgrat tenir la evidència al davant, no sabem del cert que cal fer. Canviar el fil de la història depèn de que vulguem escoltar la lletra fins comprendre què passa al nostre voltant i perquè passa el que passa al nostre voltant.
 
De vegades no prestem prou atenció a les primeres senyals d’alerta. Les passem per alt. Les silenciem perquè malgrat no sabem interpretar-les, ens incomoden. Les obviem, moltes vegades, perquè afrontar-les significa comprometre’t i acompanyar un procés que, probablement, et portarà a rebobinar una vegada i un altra. I en aquest gest de no parar atenció, quan no rebobinem, normalitzem i naturalitzem la violència masclista, la legitimem socialment.
I és per això que aquesta és una campanya que demana a totes les instàncies polítiques reconeixement a la tasca feta pel moviment de dones i pels feminismes i fermesa a l’hora d’incorporar la violència masclista a l’agenda política, perquè és un tema de país i és el nostre repte com a poble que les dones puguin ser i decidir lliurement allò que desitgen ser.
 
És per tant una campanya de compromís de les instàncies polítiques envers la ciutadania i envers els professionals i les professionals de tots el àmbits, perquè quan rebobinem tinguem sempre al nostre abast les eines i els recursos per poder afrontar la violència masclista i canviar el fil de la història. I és, per tant, també una campanya que reclama la complicitat de tota la ciutadania, perquè quan identifiquem una situació de Violència Masclista no podem mirar cap a un altre lloc, cal afrontar -la.
 
Rebobina és una acció que ens implica i ens demana donar resposta davant qualsevol forma de manifestació de la violència masclista, també davant dels missatges, els discursos i les accions que la legitimen, la banalitzen, la perpetuen i en fan apologia.
 
Rebobina és, al mateix temps, un concepte que precisa d’una mirada detallada, analítica, elaborada i minuciosa i és des d’aquesta complexitat que com a societat serem capaços d’incorporar els canvis, les estratègies i les accions que canviaran, definitivament, el fil de la història.  A la primera senyal d’alerta rebobinem, no podem mirar cap a un altre lloc, perquè eradicar la violència masclista és urgent.
 
Si voleu saber què fem des del nostre SIAD comarcal, cliqueu aquí.
 
siad   HISOM