La depuradora comarcal de Santa Oliva, situada entre les millors de Catalunya

Aquest 2020 el Consell Comarcal conjuntament amb l’ACA preveuen fer noves inversions al sistema de sanejament d’aigües comarcal per valor de 1.851.166€.

WhatsApp Image 2020 01 31 at 19.27.19El President del Consell Comarcal del Baix Penedès Joan Sans i el Director de l’Agència Catalana de l’Aigua Lluís Ridao, conjuntament amb alcaldes i regidors de la comarca i membres del Geven han realitzat una visita a les instal.lacions de l’EDAR de Santa Oliva, la depuradora comarcal, per tal de conèixer de primera mà el funcionament d’aquesta instal.lació, el seu paper en el sanejament de les aigües de la Riera de la Bisbal, i veure les millores realitzades en el darrer any.

Els municipis que envien aigües fecals a la depuradora són: El Vendrell, La Bisbal, Banyeres del Penedès, Santa Oliva, Bellvei i Albinyana. La depuradora aboca al Torrent el Lluc i posteriorment a la Riera de la Bisbal. Arribant al tram final a Madrigueres. 

La Riera de la Bisbal està declarada sota protecció pel departament de Territori i per tant, ja és una depuradora que segueix més controls alhora d’abocar les aigües tractades convertint-se en una de les que millor funciona de tot Catalunya tal i com ha assegurat el President de l’ACA Lluís Ridao. Amb tot, s’està fent un estudi d’aquesta llera per tal de crear un projecte que englobi tot el cicle de l’aigua al territori i el faci més sostenible. Com per exemple la possibilitat de vendre l’aigua tractada per a ús industrial.

Els controls de qualitat de l’aigua de sortida que es realitzen en aquesta planta són molt rigurosos. Diariament es fan anàlisis i alguns dels paràmetres s’analitzen en continu. A més, cada mes es realitzen dues analítiques en un laboratori homologat i per part de l’ACA es fan dues inspeccions mensuals que també inclouen analítiques.

 

Joan Sans, president del Consell ha destacat “la importància en aquesta legislatura de l’àrea de medi ambient. Per tant, una de les nostres prioritats és la de protegir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, i les lleres i les rieres de la comarca, en formen part. Així també, ens hem proposat i seguint les recomanacions del Govern per l’agenda 2030 sobre garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a totes les persones.”

En aquest sentit el 2019 es van fer unes inversions el sistema de Vendrell ( inclou estacions de bombament i tots els 5 municipis que porten aigua a l’EDAR Santa Oliva ) 286.763,93€ i en aquesta EDAR de 81.138,51€ i en tot el sistema de sanejament comarcal 644.225,66€. A més, cal destacar que gràcies a les inversions realitzades els darrers anys, la planta genera el 40% de l’energia que consumeix gràcies al biogas que produeix dels residus.